Beans & Fatback

Beans & Fatback

Heroine Love Struck is het derde en hardst funkende album van Beans & Fatback. Een plaat waarop voluptueuze vrouwen worden geëerd met messcherpe grooves, ziedende riffs en don- derende ritmes.

Bikini. Heroine. Bombshell. Opvallend hoe deze woorden zowel een positieve als negatieve lading hebben. Bikini was eerst een piepklein eilandje in de Grote Oceaan, waar Amerika kort na de Tweede Wereldoorlog atoomproeven deed. Deze ‘vooruitgang’ vormde de inspiratie voor een revolutionair badpak in twee delen. Heroine is in het Engels zowel een verdovend middel als de vrouwelijke vorm van ‘hero’, heldin dus. En als zo’n heldin omschreven wordt als explosief, verblindend en verwoestend, dan werkt ze als een bomscherf. Kennelijk.

Onno Smit, zanger/gitarist/aanjager van Beans & Fatback ver- wonderde zich over deze mooi-maar-gevaarlijk-tegenstelling toen hij las dat een beeltenis van actrice Rita Hayworth (in haar rol als Gilda) op de allereerste Bikini - atoombom was geplaatst. Explosief, verblindend en verwoestend. Het prikkelde zijn cre- atieve knobbels: als liefhebber van pin-ups uit de forties en fifties was hij wel bekend met omschrijvingen en aanbevelingen als ‘atomic goddess, drop it all on me’. Maar moest hij daar niet ‘ns wat meer mee doen dan exotische danseressen verwerken in clips? (Terzijde: herbekijk nu de clip van Use Me, een nummer van het vorige album, dat trouwens ook werd gebruikt in een sleutelscène in de USA Network serie Suits).

Deze vonk groeide al snel uit tot een uitslaande brand vol liedjes, grooves en breaks. Heroine Love Struck is als een lapdance in een orkaan, als surfen op een uitbarstende geiser, als verdrinken in de ogen van “Sally the Shape, Miss White Fury and her Twin 44’s, Betty Blue Eyes, Venus Love and Lady More”. Vrouwen waarop je valt terwijl je weet dat het niet goed voor je is, dat het nooit goed kan aflopen, maar waarbij het hoofd zich- zelf uitschakelt en instinct het over neemt. Eigenlijk net zoals je je voelt tijdens het luisteren naar de luie, zuigende en onver- biddelijke swamp-groove van TNT. Tijdens het heupwiegen op de nerveuze ik-ben-in-nest-rode-mieren-gaan-zitten-swing van Point of No Return. Op de 60’s Beat van Bombshell. Geef je ge- wonnen op de confessionele bluesrock van Backstabber.

Wonden likken was nog nooit zo lekker als op deze bruisende, broeierige staaf dynamiet van Beans & Fatback. Pomp het op, druk het in, laat het los, geef het op. Heroine Love Struck is een explosief opruimingscommando gevangen in glimmend vinyl en glanzend plastic. Laat de groeven gutsen.

 

Quotes:
Volkskrant (****) 'Een meedogenloos rockend album.'
NRC (****) 'De messen worden geslepen.’
Parool (****) 'Vuige, op Jack Whites leest geschoeide garageblues.'
Lust For Life! (****) 'Speakers op 12, Retro klonk zelden zo lekker.’
Music Maker (****) 'Exotische, hypnotiserende hitsigheid.'
Oor: 'Internationale klasse!’
Written in Music: 'Een plaat die het oeroude rock-‘n-roll-vuur brandend houdt.’
Dolf Jansen: 'Vuig, vet en vukkin briljant.’
PlatoMania: 'Met afstand B&F’s beste werk.’
Opusdesoul: 'Het is maar hoever je favorieten aan kan wijzen als louter naar sterke songs aan het luisteren bent.’

Naar boven