Het Jaar van Moss!

Het Jaar van Moss!

* Nieuwe video Bored to Death
* Januari 2018 naar Grote Zaal Paradiso

Stiekem was 2017 ook Het Jaar van Moss.

Met ‘Strike’ leverden ze één van de beste albums af en de singles ‘The Promise’ en ‘My Decision’ werden massaal en wereldwijd gestreamd.

Naast een serie 5-sterren recensies in de kranten repte de Volkskrant zelfs over "een hoogtepunt in de Nederlandse rockmuziek van de laatste vijf jaar" en NRC noemde de plaat een "triomf".
Hoe terecht dan ook dat de band hoge ogen gooit in zowel de jaarlijstjes van de OOR en good old 3Voor12 Song van het Jaar, laat staan in onze eigen hitlijst.

Om genoemde feiten luister bij te zetten gaat er vandaag een nieuwe video van het nummer ‘Bored to Death’ in première. Cyanna van den Houten maakte ‘m:
"Een verhaal over een asteroïde die een digitaal virus verspreid en daarmee de efficiëntie van de mens verwoest.", aldus Cyanna.

Op vrijdag 26 Januari treedt Moss voorlopig voor het laatst op. In de Grote Zaal van Paradiso te Amsterdam, in het gezelschap van hun nieuwe beste vrienden, Nouveau Vélo.

Strike is een album waarop Moss de ramen wagenwijd open zet en de frisse lucht binnen laat. Men maakt korte metten met het (muzikale) verleden en blijft tegelijkertijd ontegenzeggelijk zichzelf. Zowel de band als de individuele bandleden zijn op een punt gekomen in hun bestaan waarop de bewijsdrang plaats heeft gemaakt voor een vorm van acceptatie. Berusting zou je kunnen zeggen, maar nog wel steeds aangewakkerd door torenhoge muzikale ambities. En dat hoor je terug. Transparanter en meer recht-door-zee dan ooit tevoren. Het knettert, bruist, schuurt, windt op en sleept mee.

Waar het ontstaan van de voorgaande Moss-platen altijd een groepsproces was, volledig tot stand gekomen in de oefenruimte, ging Marien Dorleijn voor de demo’s van Strike anders te werk. Hij legde de basis dit keer in zijn eentje. De voorman onttrok zich aan zijn dagelijkse beslommering en trok zich tijdens voornamelijk kantooruren terug in zijn ruimte in het Utrechtse Kytopia om er vervolgens met de rest van de band aan te werken.

Ook voor de opnames van het album brak de band met gewoontes. In plaats van ongelimiteerde studiotijd werd er voor gekozen in tien dagen op te nemen met aan het roer een producer die de knopen doorhakt. De producer werd gevonden in Arne ‘Styrofoam’ Van Petegem. Van Petegem wist nog wel een geschikte plek voor de opnames van dit album; een leegstaande studio in zijn woonplaats Antwerpen. En zo geschiedde het dat Moss haar intrede deed in de eerder genoemde Vantage Point studio. De thuishaven van dEUS.

Je hoort een band die onwaarschijnlijk fris en fruitig klinkt wetende dat ze onlangs haar 12,5 jarig jubileum vierde. Op Strike wordt de ‘songcraft’ van de eerste twee albums gecombineerd met de experimenteerdrift van album drie en vier. Het resultaat is even tijdloos als modern. Oordeel zelf.31 dec. 2017

Naar boven