Somehow Anyhow - Paulusma

Somehow Anyhow - Paulusma

Hij leek van de radar verdwenen, maar niets is minder waar. Er kwam ‘even iets tussendoor’. Jelle Paulusma legde zijn laatste plaat in de vrieskast vanwege onverwacht groot succes met Her Majesty - de CSNY tribute-sensatie, maar nu is het weer tijd voor zijn eigen werk: Somehow Anyhow.

Het zou een intiem theatertourtje worden van zo’n dertig optredens. Maar na een uitgebreid tafelgesprek en een overtuigend live-optreden bij De Wereld Draait Door, kwamen de kaarten anders te liggen. De hele tour van de Crosby, Stills, Nash & Young tributeband Her Majesty verkocht diezelfde avond uit en het collectief groeide razendsnel uit tot een veelgevraagde band, die de daaropvolgende twee jaar lang alle grote theaterzalen van ons land uitverkocht - inclusief Koninklijk Theater Carré.

“Dat was wel even een onverwachte wending ja. Mijn plaat was bijna klaar, dus ik dacht dat ik de tijd wel zou hebben om zo’n side-project te doen. Maar dat liep nogal anders… Avond na avond uitzinnige zalen. Ik ben er vol voor gegaan en heb er enorm van genoten. En dan is er gewoon even geen ruimte voor mijn eigen werk, juist omdat ik daar óók vol voor wil gaan.”

Het is niet de eerste keer dat Paulusma z’n solowerk op de plank heeft gelegd voor meer actuele projecten. Zo was daar in 2014, vlak nadat zijn toenmalige plaat Pulling Weeds was afgerond, een langverwachte reünietour van Daryll-Ann, dé indiepop-prinsen van de jaren ‘90. De band verkocht twintig jaar na dato in no time alle zalen uit en frontman Paulusma vond ook toen dat zijn soloplaat (volgens Het Parool ‘Nederlandse rockplaat van het jaar’) kon wachten. En nu is daar na wederom een tussenpoos de eerste single Crying Shame van de nieuwe plaat Somehow Anyhow.

“Ik neem m’n tijd om een plaat te maken, dus die slinger ik niet zomaar de wereld in, alleen omdat ‘ie af is. Daar wil ik op z’n minst de aandacht aan besteden die het verdient. Dat is misschien hopeloos ouderwets, en totaal anders dan de vluchtige internetcultuur van nu, maar zo sta ik er in.”

“En mijn muziek is ook niet tijdsgebonden of onderhevig aan hypes; de teksten die ik schrijf gaan dan wel vaak over actuele situaties of over mijn dagelijks leven, maar alles is uiteindelijk universeel. Dus ik had in die zin geen enkele haast om mijn eigen muziek uit te brengen op een moment dat ik bezig was met andere hele toffe projecten.”

Maar nu de agenda het weer toelaat en zijn vijfde solo-album van de drukker is, kan Paulusma niet wachten om z’n nieuwe nummers te laten horen. “Deze plaat is een logisch vervolg op m’n vorige, op eenzelfde manier beschouwend. Er is altijd een link met de tijd waarin ik leef en hoe ik die ervaar. Soms is dat persoonlijk, soms maatschappelijk.”

“Ik begon er op een gegeven moment toch wel van te balen dat ik maar geen tijd kon vrijmaken om die plaat nou eens af te maken. Ik heb me toen voorgenomen om het te laten en te genieten van het moment en heb tegen mezelf gezegd: Het gaat hoe dan ook, wat er ook gebeurt, goedkomen met die plaat: Somehow Anyhow.”

Somehow Anyhow verschijnt 22 maart 2019 bij Excelsior Recordings en Paulusma is met zijn live-band vanaf mei te zien op podia door het land.

LIVE:
do 02 mei: Den Haag - Paard van Troje
wo 08 mei: Groningen - Oosterpoort
vr 03 mei: Haarlem - Patronaat
vr 24 mei: Zwolle - Hedon
za 25 mei: Utrecht - TivoliVredenburg

23 feb. 2019

Naar boven