Debuutalbum Beginners verschijnt in september

Debuutalbum Beginners verschijnt in september

Band van Susanne Linssen naar Welcome To The Village. Video I Need To Sleep online

Susanne Linssen heeft al behoorlijk wat concertbezoekers opgetild en weer voorzichtig neergezet. Vaak vanuit de achtergrond (awkward i, Hospital Bombers), zonder dat de luisteraar het zelfs maar in de gaten had. Nu wacht een welverdiende hoofdrol in Beginners. Debuutalbum September Sunburn verschijnt op 8 september op Excelsior Recordings. Het eerste wapenfeit is de single I Need To Sleep. De bijnehorende video, geregisseerd door Gouden Kalf-winnaar Esther Rots, is vanaf nu te zien. De band treedt op 19 juli aan op Welcome To The Village in Leeuwarden. Een clubtour in het voorprogramma van Moss staat voor het najaar op de rol.

Ergens in het vruchtbare grondgebied tussen Eleanor Friedberger en Courtney Barnett groeide haar zelfvertrouwen. Ze zocht hulp bij haar helden: Geert de Groot (Claw Boys Claw, Scram C Baby, Solex) op bas en gitaar, Maarten Kooijman (Johan) op gitaar en zang en Marit de Loos (Caesar, Scram C Baby) op drums en op zang, aangevuld met een violiste uit de klassieke wereld, Jacqueline van Hees. Producer Jan Schenk zorgde voor een warme en gelaagde sound. Gastbijdragen kwamen er volop, van leden van Alamo Race Track tot Tom Pintens op klarinet. De Canadese Rishi Dihr (Elephant Stone) voorzag het nummer Green Lights van een prachtige sitarpartij.

Al deze invloeden leidden niet tot een kakafonie van ambities. Verbindende factor is de nergens aangemeten maar immer persoonlijke voordracht van Linssen. Hierdoor vallen idee├źn als vanzelf op hun plek. In This Is Where I Got Off vervoeren violen zoals ze dat alleen in de beste Belle & Sebastian nummers doen. Vrijgeestige zangpartijen doen denken aan Feist ten tijde van The Reminder. Susanne woonde als kind in Atlanta, Georgia, waar haar oudere broer de albums van REM grijs draaide. Die Amerikaanse college radio sijpelt door in nummers alsSeptember Sunburn en Toothpicks. 

September Sunburn, het staat voor het gevoel dat je hebt wanneer de laatste mooie dagen van het jaar aanbreken. Je slokt het op omdat je weet dat het zeer binnenkort voorbij is. In elk liedje duikt dat gevoel wel even op: het stiekem met je wijsvinger je tanden poetsen op de achterbank van een taxi. Of de ongeduldige spanning wanneer je nieuwe lief je koptelefoonsnoer uit de knoop haalt en door je iPod scrollt. Situaties waarin je je weer een totale beginner voelt. September Sunburn is een album vervuld van bitterzoete schoonheid. Beginners gaat je optillen en niet meer neerzetten.

19 jul: Welcome to the Village - Leeuwarden
31 aug: Onafhankelijke Labelmarkt @ Tolhuistuin - Amsterdam
18 sep: Bal der Beginners (albumpresentatie) @ Tolhuistuin (zaal) - Amsterdam
22 sep: Festival De Keuze - Rotterdam
28 sep: Plato Planet - Oosterpoort - Groningen

03 okt: Deventer - Burgerweeshuis *
04 okt: Amersfoort - De Kelder *
10 okt: Hengelo - Metropool *
17 okt: Heerlen - Nieuwe Nor *
24 okt: Den Haag - Paard van Troje *
01 nov: Haarlem - Patronaat *
15 nov: Sneek - Bolwerk *
16 nov: Eindhoven - Effenaar *
22 nov: Bergen op Zoom - Gebouw- T *

* Met Moss

6 jul. 2014

Naar boven