Moss-tour start voortvarend

Moss-tour start voortvarend

Eerste vijf shows uitverkocht Nieuwe video I Don't See You Trying Festivals Paaspop en Down The Rabbit Hole bevestigd

Moss begon vorige week in Antwerpen aan haar grotendeels uitverkochte tournee ter ere van het in februari verschenen, alom bejubelde, album Strike. Na de show in Leeuwarden zijn nu ook de shows in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Nijmegen uitverkocht. Daarnaast is de band bevestigd voor onder meer Paaspop en Down The Rabbit Hole.

Moss presenteert de nieuwe single I Don’t See You Trying met een video van de hand Anne Caesar van Wieren. In de clip van deze lente-track van Strike komen in slechts 2 minuten 1840 illustraties voorbij.

Vorige maand werd het album Strike met groot enthousiasme onthaald. Naast een serie 5-sterren recensies in de kranten repte de Volkskrant zelfs over 'een hoogtepunt in de Nederlandse rockmuziek van de laatste vijf jaar' en NRC noemde de plaat een triomf. Het album was met de zesde plek de hoogste nieuwe binnenkomer in de Album Top 100. Moss maakt het ook waar in de clubs, getuige de eerste recensies. DaMusic schreef over de show in Trix, Antwerpen: "Moss is in topvorm en klaar voor een veroveringstocht." - "Bij Moss is de rek er nog lang niet uit. Prachtband." (Leeuwarder Courant over het optreden in Asteriks). En NRC was in Bibelot, Dordrecht: "Moss is een band om te koesteren, zo onnadrukkelijk goed zijn ze."

Strike is een album waarop Moss de ramen wagenwijd open zet en de frisse lucht binnen laat. Men maakt korte metten met het (muzikale) verleden en blijft tegelijkertijd ontegenzeggelijk zichzelf. Zowel de band als de individuele bandleden zijn op een punt gekomen in hun bestaan waarop de bewijsdrang plaats heeft gemaakt voor een vorm van acceptatie. Berusting zou je kunnen zeggen, maar nog wel steeds aangewakkerd door torenhoge muzikale ambities. En dat hoor je terug. Transparanter en meer recht-door-zee dan ooit tevoren. Het knettert, bruist, schuurt, windt op en sleept mee.

Waar het ontstaan van de voorgaande Moss-platen altijd een groepsproces was, volledig tot stand gekomen in de oefenruimte, ging Marien Dorleijn voor de demo’s van Strike anders te werk. Hij legde de basis dit keer in zijn eentje. De voorman onttrok zich aan zijn dagelijkse beslommering en trok zich tijdens voornamelijk kantooruren terug in zijn ruimte in het Utrechtse Kytopia om er vervolgens met de rest van de band aan te werken.

Ook voor de opnames van het album brak de band met gewoontes. In plaats van ongelimiteerde studiotijd werd er voor gekozen in tien dagen op te nemen met aan het roer een producer die de knopen doorhakt. De producer werd gevonden in Arne ‘Styrofoam’ Van Petegem. Van Petegem wist nog wel een geschikte plek voor de opnames van dit album; een leegstaande studio in zijn woonplaats Antwerpen. En zo geschiedde het dat Moss haar intrede deed in de eerder genoemde Vantage Point studio. De thuishaven van dEUS.

Je hoort een band die onwaarschijnlijk fris en fruitig klinkt wetende dat ze onlangs haar 12,5 jarig jubileum vierde. Op Strike wordt de ‘songcraft’ van de eerste twee albums gecombineerd met de experimenteerdrift van album drie en vier. Het resultaat is even tijdloos als modern. Oordeel zelf.do 30 mrt: Antwerpen - Trix
vr 31 mrt: Leeuwarden - Asteriks (UITVERKOCHT)
za 01 apr: Dordrecht - Bibelot
do 13 apr: Groningen - Vera met Amber Arcades
vr 14 apr: Zwolle - Hedon met Amber Arcades
za 15 apr: Nijmegen - Doornroosje (UITVERKOCHT) met Amber Arcades
zo 16 apr: Rotterdam - Rotown (UITVERKOCHT)
zo 16 apr: Schijndel - Paaspop
do 20 apr: Amsterdam - Paradiso Noord (UITVERKOCHT) met Amber Arcades
vr 21 apr: Den Haag - Paard van Troje (UITVERKOCHT) met Amber Arcades
za 22 apr: Utrecht - TivoliVredenburg / Pandora met Amber Arcades
zo 23 apr: Deventer - Burgerweeshuis
vr 28 apr: Eindhoven - Effenaar
do 5 mei: Wageningen - Bevrijdingsfestival
za 24 jun: Beuningen - Down the Rabbit Hole

7 apr. 2017

Naar boven