zZz komt met eerste album in vijf jaar: Juggernaut

zZz komt met eerste album in vijf jaar: Juggernaut

NIEUWE SINGLE NU ONLINE: WHEN I COME HOME / BAND OP TOUR MET A PLACE TO BURY STRANGERS / BEVESTIGD VOOR WHERE THE WILD THINGS ARE

zZz is terug! Vijf jaar na 'Running With The Beast' komt het illustere duo met zijn derde album: Juggernaut. De afgelopen jaren hebben Björn Ottenheim (drums en zang) en Daan Schinkel (orgel, keyboards) allerminst stil gezeten. zZz maakte muziek voor een theatervoorstelling, maakte een plaat met zijproject Light Light, verzorgde de score voor twee speelfilms en organiseerde meerdere edities van Sleazefest. Maar nu is het weer tijd voor zZz. De nood was hoog. Het moest er uit. Vandaag komt zZz met de eerste single: When I Come Home.

De opstelling van de tandem drums en orgel is al 10 jaar hetzelfde, maar het geluid heeft wel degelijk een evolutie doorgemaakt. zZz (spreek uit zoals de Fransen 'jazz' zeggen, zonder de j en de a) is beïnvloed door alle stoere muziek uit de muziekgeschiedenis. In de titeltrack Juggernaut zijn invloeden van Neu! en Kraftwerk te herkennen. Er schieten meer referenties te binnen. Butthole Surfers op opener Blood bijvoorbeeld. Wild Girl heeft met een beetje fantasie wat weg van Billy Idol. Maar bovenal is zZz gewoon zZz. 

Juggernaut is opgenomen en gemixt door Jan Schenk in twee delen; vlak voor hun recente Amerikaanse tour en deels daarna. Schenk’s filosofie is niet gelaagd te werk te gaan, maar meteen goed opnemen. Zowel qua geluid als structuur. Zo stond de 20-minuten durende titeltrack er in één keer op. ’s Ochtends vroeg. Gelijk na de koffie notabene. Er zijn weinig overdubs gemaakt op Juggernaut, maar toch is het geluid van de plaat dikker en rijker dan zijn voorgangers. De tracks zijn gestructureerd als liedjes die overlopen in een improvisatie, welke weer uitmonden in een structuur die weer richting een lied gaat. Het zijn nummers die al in hun systeem zaten en songs geboren uit jams op tour. Zo is Wild Girl uit nood geboren toen Daan’s orgel het tijdens een show in Moskou begaf. Al improviserend ontstond er, zonder het typerende orgelgeluid, met enkel twee synths een heuse electro-set. 

zZz kwam in 2005 met het debuut Sound of zZz en in 2009 verscheen Running With The Beast. Beide albums verschenen wereldwijd en konden rekenen op internationale persaandacht; Van een vijf-sterren recensie in de Volkskrant, vier sterren in het Britse Mojo magazine tot album van het jaar in de Russische Rolling Stone. Internationaal maakten ze hun live-reputatie waar en tourden met deze albums van Amerika tot Rusland en Japan en speelden op festivals als Glastonbury, Benicassim, Lowlands, CMJ en SXSW. De tracks van zZz waren te horen in internationale games, films, series en commercials (van GTA tot Phileine Zegt Sorry en van CSI tot commercials voor Japanse mayonaise en een Europese FIAT-campagne). 

In de aanloop naar de release van Juggernaut speelden Björn en Daan op de festivals Eurosonic Noorderslag en Grasnapolsky voor het eerst weer nieuw werk. Björn: "Tot nu toe is elke show één groot feest. Het zweet druipt van de muren! Het is geweldig om mensen in de ogen te kijken, die je na een show dolgelukkig vertellen dat ze je gemist hebben. Dat is thuiskomen!" 

Juggernaut verschijnt op 13 maart via Excelsior Recordings. Albumpresentatie is op 20 maart in OT301 in Amsterdam. De band tourt de komende maanden in Europa met A Place To Bury Strangers en is dit voorjaar onder andere te beleven op festivals zoals Where The Wild Things Are, Klikofest, Tweetakt, Paaspop en Rotterdam Riot.
----

FEB 23 Amsterdam - Converse Red Light Session
MAR 03 Zuidwolde - WTWTA
MAR 20 Amsterdam - OT301 (albumpresentatie)
MAR 27 Deventer - Burgerweeshuis (+ Green Hornet)
APR 03 Groningen - Vera
APR 04 Schijndel - Paaspop
APR 09 Utrecht - Tweetakt Festival
APR 11 Lille, France - La Peniche *
APR 12 Ris-Orangis, France - Le Plan *
APR 13 Paris, France - Le Divan Du Monde *
APR 14 Lyon, France - Le Marche Gare *
APR 16 Zurich, Switzerland - Viadukt - Bogen F *
APR 17 Haarlem - Patronaat / KlikoFest (+ Green Hornet & The Miseries)
APR 18 Leiden - Gebr. Nobel (afterparty Record Store Day)
APR 19 Munich, Germany - Strom *
APR 21 Berlin, Germany - Lido *
APR 22 Cologne, Germany - Underground *
APR 23 Courtrai, Belgium - De Kreun *
APR 24 Amsterdam, Netherlands - Melkweg *
APR 25 Eindhoven - Effenaar (+ Green Hornet)
APR 27 Hamburg, Germany - Hafenklang *
APR 28 Copenhagen, Denmark - BETA *
APR 29 Malmo, Sweden - Babel *
APR 30 Gothenberg, Sweden - Pustervik *
MAY 01 Stockholm. Sweden - Debaser Strand *
MAY 02 Oslo, Norway - John Dee *
MAY 05 Amsterdam - Bevrijdingsfestival
MAY 22 Rotterdam - Rotterdam Riot
JUL 18 Sint-Jan-In-Eremo(B) - Polderfest
JUL 25 Biervliet - WeitjeRock

* w/ A Place To Bury Strangers

17 feb. 2015

Naar boven